A The Elder Scrolls Online februári - sorrendben a 13. - nagyobb frissítése végre elhozza a majdnem mindenki által nagyon várt Player Housing, vagyis a saját ház/lakás rendszerét. A "Homestead" névre keresztelt ingyenes kiegészítő segítségével Tamriel szerte 39 lakás válik elérhetővé (és megvásárolhatóvá), amelyeket a beköltözés után közel 2000 darab dekorációs tárggyal, bútorral, felszereléssel, trófeával, munkapaddal és még ki tudja mivel rendezhetünk be úgy, ahogy akarjuk. Most, hogy megérkezett PTS patch notes, végre részletesebben is össze tudjuk foglalni, hogy mégis mit kapunk majd februárban. Elöljáróban csak annyit, hogy nem fogunk csalódni, illetve mindaz, amit a következő oldalon olvashattok, az még a megjelenésig változhat (főleg ami a lakások árát illeti...)

Előzetes tudnivalók

 • Az első kis ház (amely egy szoba lesz a helyi kricsmiben) kivételével az összes ház megvásárolható aranyért. Aki akarja, az Crownnal is fizethet értük, az okokról később.
 • A frissítés napján már elérhető lesz mind a 39 darab ingatlan.
 • A házak accounthoz vannak kötve, vagyis elég egyszer megvenni őket és onnantól kezdve minden karakterünk használhatja.
 • A házak öt nagy kategóriára bonthatóak:
  - Apartments (összesen 3 darab, 1-1 minden frakcióban)
  - Small Homes (összesen 10 darab, 1-1 minden fajnak/nemzetnek)
  - Medium Homes (összesen 10 darab, 1-1 minden fajnak/nemzetnek)
  - Large Homes (összesen 10 darab, 1-1 minden fajnak/nemzetnek)
  - Manors (összesen 3 darab, 1-1 minden frakcióban)
 • A házakat leggyorsabban a Collection menüből érhetjük el, amelyben megtalálhatjuk az összeset, legyen az általunk már birtokolt vagy még megvételre váró ingatlan.
 • Sőt, az előző menüpontból lehetőségünk lesz az adott helyre utazni és a vásárlás előtt még utoljára jól alaposan szétnézni bennük (erről később bővebben is ejtünk szót).
 • A házaknak nem lesz fenntartási vagy bérleti költsége, ha egyszer megvettük azokat, örökké a miénk. Ha nem játszunk egy évig az ESO-nal, akkor is. Örökké.
 • Minden ingatlanban különböző mennyiségű tárgyakat tudunk lerakni, illetve különböző létszámú vendégeket tudunk majd fogadni. Minél nagyobb a ház, annál több minden fér bele, illetve annál több embert tudunk áthívni vendégségbe.
 • Az ESO+ előfizetők által használt tárgyak és személyek száma megduplázódik az alap, nem előfizető játékosokhoz képest. Ennyi előnnyel jár az előfizetés a Housing esetében. Ha lejár az ESO+ előfizetés, akkor a felhasználható tárgyak/berendezések száma visszaesik a normál “alap” értékre, de emiatt nem fogunk elveszteni semmit sem azok közül, amelyeket már kihelyeztünk a lakásban. De értelemszerűen új berendezési tárgyakat már nem rakhatunk le addig, amíg a használt tárgyaink száma ezt az limitet meghaladja. Az eljárás hasonló a Crafting bagnál használt rendszerhez.
 • A lakásokban lehetőség lesz pofozkodni - kivéve a kocsmai szobákat és az apartmanokat. Csak be kell engedi a cimborát a lakásba és már mehet is a duel, mindenki mástól függetlenül. Itt a kiváló lehetőség meghívásos, bámészkodók nélküli tornákra.
 • Fontos, hogy hobbi peteket és hátasokat nem tudunk megidézni/előhívni a házakban, vagyis lovagolni nem tudunk a hálószobában, viszont ha úgy tartja úri kedvünk, akkor a lovat ki tudjuk állítani, mint berendezési tárgyat. Akár a hálóban is.
 • Ahogy az összes Assistant jellegű segítőinket is oda ültetjük le, ahova akarjuk.
 • Az Imperial stílusú/jellegű/építésű ingatlanokhoz rendelkezni kell az Imperial Editionnel (leánykori nevén „gyűjtői” változattal)
 • Crownért bármelyik ház bármikor megvásárolható, függetlenül annak előzetes követelményeitől (követelményekről bővebben a következő szekcióban).

Ingatlanok vásárlása

Három módszerrel juthatunk lakáshoz Tamrielben:

 • Crownért vásárolva a Crown Storeból.
  A Housing fülre kattintva találjuk majd meg a kínálatot. Itt is lesz lehetőség megnézni a jelenlegi és esetleg az újonnan elérhető házakat, majd kiválasztás után a megfelelő Crownt kifizetve a miénk lesz az adott ház. Fontos, hogy Crownért vásárolt házak esetében nincs szükség semmilyen feltételre, hogy teljesüljön. Ha fizetünk érte dollárért, akkor azonnal a miénk, ez ilyen egyszerű.
 • Ügynökön keresztül.
  Meg kell keresni Canthiont, a helyi ingatlanügynököt, aki egész nap Daggerfall City, Davon’s Watch vagy Vulkhel Guard bankjaiban (választott frakciótól függően) lopja a napot. Beszélve vele kapunk egy küldetést, melyet teljesítve miénk az első ingyenes ház (vagyis ingyenes saját szoba az adott frakció „kezdő városának” a kocsmájában). Aki akarja, az mind a három frakció három kezdő szobáját is megszerezheti, vagy pénzért megvásárolva azokat, vagy ingyen, minden esetben új karaktert kezdve az adott frakcióban és teljesítve az előbb említett küldetést.
 • Tamrielben kalandozva és üres lakásokra bukkanva.
  Ezen lakások megvétele bizonyos feltételekhez van kötve, nem elég csak megfelelő mennyiségű arannyal rendelkezni. Ezek a követelmények különbözőek lehetnek. Például a Daggerfall Covenant Manor - amely szép nagy és tágas házikó - csak akkor lehet a miénk, ha rendelkezünk a „Hero of the Daggerfall Covenant” achievementtel. Vagy megvesszük Crownért, ha nem akarunk az achievementtel szórakozni.

 

"Háztűznéző"

 • Az összes házat át tudjuk vizsgálni, körbe tudjuk járni a vásárlás előtt. A legegyszerűbb módszer, ha a Crown Store boltban a Houses szekcióban az ingatlanok mellett megtalálható „preview” pontra kattintunk. Ekkor azonnal az adott lakásba kerülünk és hajrá, indulhat a terepszemle. Ugyanez a módszer elérhető és az utazás megtehető a Collection menüpontból is, vagy bármelyik orrunk előtt lévő ingatlan ajtajára kattintva.
 • Minden esetben választhatunk, hogy berendezett körülmények között vagy üres állapotában néznénk e meg a vityillókat. A látogatás alatt bármikor válthatunk az üres/berendezett opciók között, újratöltés vagy kilépés nélkül.
 • Aranyért csak üres, berendezés nélküli állapotban található házat vehetünk.
 • Crownért már vehetünk berendezett állapotú házat is, nem csak üreset.
 • Az üres házak megvásárlásakor kapunk kezdésnek pár apróságot ajándékba, pár kókadt szobanövényt, deszkát és szögeket ágynak, pár díszkőnek nevezett, de valójában random utcai követ (feltéve, hogy van kertje a háznak) és némi belső világításként szolgáló gyertyát, fáklyát stb.
 • A berendezett házak esetében értelemszerűen rengeteg extra, luxusnak számító berendezési tárgy is jár a kulcs mellé.
 • A már saját, megvásárolt ingatlannál nincs lehetőség további “previewre”, az már a miénk, minek néznénk meg újra?
 • Arra is figyelni kell, hogy ha megveszünk egy ingatlant üresen, akkor már nem tudjuk annak az ingatlannak a berendezett verzióját megvenni (és ugyanez igaz fordítva is).
 • Ha mustra közben annyira megtetszik egy ingatlan, hogy ott helyben meg is vásárolnánk, akkor nem kell elhagynunk a helyet, a játék újratölti az adott házat, amely onnantól a sajátunk lesz, de immáron berendezhető (vagy berendezett) állapotban.

Lakberendezési "egyszeregy"

 • A Housing Editor nevezetű rendszer „Place” fülében találjuk meg azokat a tárgyakat (kategorizálva), amelyeket szabadon felhasználhatunk majd lakberendezés során, míg a “Purchase” fülben a Crownért beszerezhető tárgyakat láthatjuk.
 • Szinte az összes berendezési tárgy megszerezhető/legyártható a játékban, csak néhány egyedi Crown csomagban/ládában található speciális tárgy nem. Azokat csak a Crown Store boltból tudjuk majd beszerezni.
 • A felhasználható 2000 darab tárgyhoz jár természetesen rakás szűrő és keresési opció is.
 • Az Update 13-ban megjelenik egy új típus a nálunk lévő tárgyak között, a „furnishing”, amely kategóriát a tooltipben fogjuk látni. Az ebbe tartozó dolgok ugyanolyan hétköznapi tárgyként lesznek kezelve, mint bármely más limlom a hátizsákban egészen addig, amíg a házainkban le nem rakjuk őket valahová. Vagyis minden kisszék és törött tükör foglalja a helyet a bankban és az inventoryban egyaránt.
 • Ahogy belépünk egy saját házba, azonnal megjelenik a Housing Editor és már szárnyalhat is a fantázia.
 • Minden tárgy, amelyet kiállítunk/lerakunk/használunk a házunkban (berendezésként vagy díszként), az eltűnik a bankból vagy a hátizsákunkból, felszabadítva így a helyet.
 • Azt az információt, hogy még mennyi tárgyat használatunk egy-egy lakás díszítésénél és berendezésénél, azt a “House Information” panelen találjuk majd meg (a jelenleg használt és a maximálisan használható értékekkel együtt).
 • Bármelyik tárgyat, bárhova, bármilyen szögben le lehet rakni. Egyedül a bejárat körül van egy apró terület, amelyet nem lehet beépíteni biztonsági (feltehetően a spawn point) okok miatt.
 • Bizonyos tárgyak elhelyezésénél azért azt vegyük figyelembe, hogy a plafonról lelógó szabászati munkapad nem biztos, hogy rendeltetésének megfelelően fog működni :) A rendszer piros színnel jelzi ilyenkor, hogy az adott tárgy bár maradhat olyan kicsavart pózban, de nem fogjuk tudni használni.
 • Berendezési tárgyak mellett a házakban kihelyezhetőek petek, hátasok, asszisztensek, trófeák, stb., mint ahogy arról már volt szó. Arra érdemes figyelni ezek esetében, hogy az adott ingatlanban nem csak a berendezési tárgyaink száma lesz korlátozva, de véges mennyiségben használatunk majd díszként hátasokat, peteket, trófeákat is. Kis ház, kevés tárgy, nagy ház, sok tárgy.

 

Bizonyos tárgyak rendelkeznek majd egyéb, hasznos funkcióval is, úgy mint:

 • Az asszisztensek (kereskedő, orgazda, bankár) az elhelyezésük után állandó jelleggel kínálják majd szolgáltatásaikat, nem csak nekünk, de vendégeinknek is.
 • Fáklyák, lámpák, kandallók, stb. egyéb fényforrásokkal tudjuk biztosítani a számunkra megfelelő mennyiségű világosságot.
 • Székekre, padokra, trónokra, stb. tárgyakra mostantól akár rá is ülhetünk. Ide kapcsolódik az is, hogy az Update 13-tól kezdve Tamriel összes székére, padjára, foteljére, stb. rá tudunk ülni. A levegőben lebegő, vagy plafonról lelógó székekre nem valószínű, de minden más, normális pozícióban lévőre igen.
 • Használhatunk csontvázakat céltáblának gyakorlás kedvéért. Bár nem ütnek majd vissza, de lesznek szívósak annyira, hogy nem kevés időbe fog telni mire agyonverjük őket. A csontikat szakmával tudjuk majd elkészíteni (nem lesz egyszerű, most szólunk), csak keressük meg Rolis Hlaalut a frakciók fővárosaiban, ő majd elmondja, mit, merre és hogyan. Ha agyonverjük a csontvázat, akkor az kis idő elteltével újjászületik/felgyógyul és folytathatjuk a gyakorlást.
 • Shalidor Könyvtárának replikáit is kiállíthatjuk a lakásban, ha összeszedtük korábban a könyveket. Ezek természetesen nem adnak majd Mágusok Céhe reputációt, hiszen mégis csak másolatok, de bárki (vendég) elolvashatja őket azon túl, hogy jól mutatnak a házban ezek is.
 • Lerakhatjuk az összes szakmához kapcsolódó munkaállomást, munkapadot, oltárt, stb-t,, melyek a székekhez hasonlóan csak normális pozícióban elhelyezve várnak aktívvá és használhatóvá.
 • Elérhetővé válnak a speciális, a világban található szetteket készítő munkapadok is (Attuneable crafting station). Szintén Rolis Hlaalu-t kell majd keresni. A lényege ezeknek az, hogy a világban szétszórva található egyedi szettek készítésére szolgáló munkapadokat a saját otthonunkban is tudjuk majd használni, megspórolva nem kevés járkálást a későbbiekben, ha esetleg a szükség úgy hozná. Ez úgy működik, hogy legyártunk egy üres speciális padot (attuneable crafting station), elmegyünk a kedvenc szettünk padjához (például Hunding's Rage crafting stationhöz Reaper's Marchban), hozzárendeljük/aktiváljuk a korábban legyártott üres spéci padot, az felveszi a Hunding’s Rage gyártás jellemzőit, hazamegyünk, majd lerakjuk az immáron Hunding’s Rage szettek gyártására alkalmas új munkapadunkat és kész. Aki akarja, az összes világban elérhető szettnek csinálhat saját állomást otthonra, aztán oda fog járni minden ismerős gyártani cuccokat :) (természetesen külön eszközt kell majd leraknunk a szabó, a kovács és a fafaragó szakmákhoz).
 • Lesznek egyedi tárgyak, a Dark Anchoroktól kezdve az Elder Scrollsokig, melyek legtöbbje speciális effektet is kap, feldobva a lakás hangulatát.

Díszek, berendezések beszerzésére rengeteg lehetőségünk lesz

 • Szakmák által készítve: lásd később
 • Lakberendezőtől vásárolva: Zanil Theran nevű NPC-t kell majd keresni Cicero vegyesboltjában a speciális tárgyak miatt. Ő csak hétvégeken és csak Coldharbourban lesz megtalálható, hétről hétre megújuló és változó kínálattal (lásd a jelenlegi Cyrodiilban bóklászó pvp árust).
 • Achievementek után: lesznek berendezési tárgyak, amelyeket csak akkor tudunk megvenni aranyért vagy alliance pontért, ha rendelkezünk a megfelelő achievementtel. Ezek a tárgyak kivételesen BoP tárgyak lesznek, vagyis eladni és elcserélni nem tudjuk majd őket.
 • A helyi IKEA üzletekben beszerezhetjük azokat az alapvető tárgyakat, amelyek nem túl egyediek, de azért nem ártanak, ha vannak. Ezek a boltok szinte minden régióban megtalálhatóak, és bizony nem egyszer kínálnak speciális, csak az adott területre jellemző növényt, felszerelést, stb.
 • Szerezhetünk felszerelést Crownért is, a Housing Editor “Purchase” menüjében is.
 • Az új Undaunted küldetések során is akadhatunk pár érdekességre, amelyek jól jöhetnek majd a lakásainkban. Az Update 13-tól kezdve minden utolsó boss a veterán dungeonokban, a Trialokban vagy az Arénában dobhat olyan tróféát, amely az adott helyre jellemző. Összesen 34 ilyen trófeát szerezhetünk az ilyen csapatos tartalmakban legyilkolt bossok hulláiból.
 • Sajnos - bár jelen esetben szerencsére - Tamrielre is jellemző, hogy egyre szennyezettebb a környezet, ezért ne csodálkozzunk, ha horgászat során hal helyett egy kidobott hajóládát vagy törött karácsonyi dalokat éneklő halfejet találunk.
 • Természetesen a Céhek sem maradnak ki a buliból, így például a Dark Brotherhood napi ellátmányát biztosító “The Shadowy Supplier” is meglephet minket nagyon ritkán egy-egy Sötét Testvériséghez kapcsolódó berendezési tárggyal.

 

Na akkor pár szóban a berendezések készítéséről

 • Minden, amit készítünk eladható, átadható, elcserélhető.
 • A szakmák által készíthető tárgyakhoz egy tervrajzra lesz szükség, amelyek működése hasonló a szakácsok által használt receptekhez (megtaláljuk, használjuk, megtanuljuk, legyártjuk).
 • Minden szakma egyedi felszereléseket tud készíteni, egyedi alapanyagokból.
 • A tervrajzokat teljesen random találhatjuk majd meg ládákban, hordókban, szekrényekben, ellenfelek hulláiban, le(orv)gyilkolt npck zsebeiben, kirabolt lakók tarisznyáiban, stb.
 • A jobb és minőségibb tárgyakat biztosító jobb minőségű tervrajzok használatához több szakmához is érteni kell majd. Például egy frankó kis franciaágyhoz kell egyszer egy 9-es rangú Woodworking és egy 7-es rangú Tailoring, a 3-as szintű Metalworkingról nem is beszélve (rangok alatt a passzív skillt értjük).
 • Mivel egy-egy bútor esetében lesz lehetőség különféle faji stílusban elkészíteni azt, ezért érdemes tisztázni most, hogy nem kell rendelkezni azzal a faji crafting motívummal, amelyiknek a bútorát szeretnénk. Vagyis egy Dark Elf hintaszékhez nem kell rendelkeznünk a Dark Elf stílusú fegyverek gyártását is biztosító faji motívummal. Alapanyagra és stíluskőre viszont szükség lesz.
 • Az extra adalékanyagokra is szükség lesz egy-egy bútor elkészítése során, azokra, amelyekkel eddig zöld, kék, lila és arany minőségű fegyvereket  és páncélokat készítettünk (fejlesztettük azzá).
 • Minden tervrajz, minden kapcsolódó alapanyag és összetevő cserélhető, eladható, átadható.

 

Vendégségben

 • Minden saját ház esetében beállíthatjuk, hogy kit, vagy kiket látunk ott szívesen, vagy kit, vagy kiket nem. Meghívhatunk akár egyesével is embereket, de beengedhetjük a lakásba az egész guildet is. Sőt, meghívhatjuk az egész guildet úgy, hogy közben 1-2 guild társunkat viszont kitiltunk, mert mondjuk folyton telehányják a budit, vagy feszt’ ellopják a családi ezüstöt.
 • Visitor ranggal bárki benézhet és használhatja a lakás cuccait.
 • Decorator ranggal bárki át is rendezheti a lakást (csak mozgathat már le/kirakott tárgyakat, se törölni, se újat hozzáadni a lakáshoz nem tud).
 • Több ház birtoklása esetén ki tudjuk jelölni azt a házat, amelyben fogadjuk a vendégeket. Ez lesz az elsődleges rezidencia, és ebbe érkezhet meg/utazhat el bárki, akinek van hozzá joga, akár online vagyunk, akár nem.
 • Van olyan az ESO-ban is, amikor a házibulit hirtelen lefújja a házigazda. Ekkor mindenki, aki a lakásban tartózkodik eltűnik, visszateleportálódik oda, ahonnan érkezett.
 • Az egyes házaknál beállított jogosultságokat másolhatjuk és örökíthetjük a házaink között, nem kell újra és újra egyesével beállítani mindent.

 

Housing Achievementek (egyedi titulusok)

 • A Clan Father/Clan Mother címet az Aldmeri Dominion Manor megszerzését követően,
 • a Lord/Lady címet a Daggerfall Covenant Manor megszerzését követően,
 • a Councilor címet az Ebonheart Pact Manor megvételét követően,
 • míg a Count/Countess címet pedig előző három ingatlan tulajdonosaként kapjuk.

Megszerezhető házak listája

Inns (kezdő küldetések után kapott ingyenes szobák a kocsmákban)

 • Mara's Kiss Public House
 • The Ebony Flask Inn Room.
 • The Rosy Lion.

Apartments

 • Barbed Hook Private Room, 11,000 gold
 • Flaming Nix Deluxe Garret, 13,000 gold
 • Sisters of the Sands Apartment, 12,000 gold

Small Homes

 • Autumn's-Gate, 60,000 gold
 • Black Vine Villa, 54,000 gold
 • Captain Margaux's Place, 56,000 gold
 • Cyrodilic Jungle House, 71,000 gold
 • Hammerdeck End, 65,000 gold
 • Humblemud, 40,000 gold
 • Kragenhome, 69,000 gold
 • Moonmirth House, 50,000 gold
 • Snugpod, 45,000 gold
 • Twin Arches, 73,000 gold

Medium Homes

 • Bouldertree Refuge, 190,000 gold
 • Cliffshade, 255,000 gold
 • Domus Phrasticus, 295,000 gold
 • Grymharth's Woe, 280,000 gold
 • House of the Silent Magnifico, 320,000 gold
 • Mournoth Keep, 325,000 gold
 • Ravenhurst, 260,000 gold
 • Sleek Creek House, 335,000 gold
 • The Ample Domicile, 195,000 gold
 • Velothi Reverie, 323,000 gold

Large Homes

 • Dawnshadow, 1,275,000 gold
 • Forsaken Stronghold, 1,285,000 gold
 • Gardner House, 1,015,000 gold
 • Hunding's Palatial Hall, 1,295,000 gold
 • Mathiisen Manor, 1,025,000 gold
 • Old Mistveil Manor, 1,020,000 gold
 • Quondam Indorilia, 1,265,000 gold
 • Stay-Moist Mansion, 760,000 gold
 • Strident Springs Demesne, 1,280,000 gold
 • The Gorinir Estate, 780,000 gold

Manors

 • Daggerfall Overlook, 3,780,000 gold
 • Ebonheart Chateau, 3,785,000 gold
 • Serenity Falls Estate, 3,775,000 gold

Röviden ennyi. Hamarosan teszteljük a rendszert a PTS-en, és akkor majd a tapasztalatokkal frissítjük a cikket.
Korrektúra hiányáért elnézést kérünk, egyszer lesz majd az is :)

 

* * *

Ahogy az várható volt, érkeznek majd új és valószínűleg csak Crownért megvehető házak is a kínálatba. Ennek első fecskéje alábbi Volcanic Island névre hallgató hely lehet (az alábbi adatbányászott kép alapján):


Megosztás

Tales of Tribute
ÚTMUTATÓ (ÚJ)
(készítette @Mahhdy)


Tales of Tribute
LEÍRÁS (ÚJ)
(készítette @drobova)

 

 


(magyar nyelvű The Elder Scrolls Online
leírások, ismertetők)

Cikkek archívum

Powered by mod LCA

Hírek és aktualitások a Facebookon

 

 

 

 


Az oldalon található cikkek, ismertetők © The Elder Scrolls HQ | www.elderscrolls.hu © gumininja HQ 2003 - 2022.
The Elder Scrolls Online © 2013 ZeniMax Media Inc | The Elder Scrolls(TM) © Bethesda Softworks LLC, a ZeniMax Media company.