készítette: Harcibarack

AC: (Armor Class) A páncélzat típusa (light/medium/heavy) azaz könnyű, közepes vagy nehéz páncélzat.

Account: Felhasználói fiók. Egy felhasználói fiókot kell létrehoznod, hogy bejelentkezhess a játék szerverre (felhasználónév, jelszó páros). Egy felhasználói fiókon több karaktert is létrehozhatsz.

Account manager: Felhasználói fiók kezelő. A felhasználói fiókod beállításait, módosításait, itt végezheted el. (pl.:jelszó váltás)

Add: Azokat az ellenséges lényeket nevezzük adnak, amik ez zajló csata során lépnek be a harcba.

Alt: Alternatív karakter, azaz másodrendű fontosságú kari, általában alacsonyabb szintű, mint a fő, legtöbbet játszott karaktered.

AOE: Terültre ható sebzés (Area of Effect). Olyan képesség, ami egyszerre sebez több, egy meghatározott területen belül elhelyezkedő lényt. (lehet CAoE is ez a Cone azaz kúp alakban ható képességek gyűjtőneve.)

Aggro: A szörnynek azt a reakcióját jelenti, melynek során vislekedése ellenségesssé, agresszívvá válik és támadásba kezd. Utalhat az irányunkban tanúsított agressziójának szintjére is.

Aggro Radius: Az a sugár (terület) a szörnyek körül, amelyen belül jelenléted feldühíti és támadásra készteti őket.

Aggrózás: Az ellenséges lények szándékos magadon tartását jelenti. Általában a magas védelemmel rendelkező (tank) játékosok feladata, hogy aggrózák a legerősebb lényeket(bossokat). Erre aggrózó képességek vannak, amik hatására a lény rögtön aggresszívan a képesség használóját kezdi el támadni és egy darabig nem foglalkozik a többi játékossal.

Agi: Fürgeség (agility).

AFK: hosszabb távollét a számítógép elől, 5-10 perc vagy több esetén szokás használni (Away from Keyboard)

Avatar: A karaktered, megszemélyesítőd (avatárod).

AZ(Adventure zone): Nagyobb játékos csapatok számára tervezett PVE endgame(végjáték) tartalom.

Binds on Equip: olyan tárgyak, amely csak akkor kötődnek a karakterhez végérvényesen (vagyis onnantól csak a karakter tudja használni, senki más), ha a karakter azt használja, kézbe veszi, vagy magára ölti. Mindeddig bármikor eladható és elcserélhető.

Binds on Pickup: Már a "földről" való felvételkor a karakterhez kötődik, nem lehet eladni más játékosnak, nem lehet elcserélni, csak a karakter használhatja.

BIO AFK: biológiai szükséglet jelzése, vagyis ha épp ránkjön a kis/nagy dolog, így jelezhetjük a partynak kulturáltan, hogy most várjanak, mert WC-re mentünk.

Boss: nagyon erős, legtöbbször csak taktikával és csapatban legyőzhető ellenfelek, melyek legtöbbször igen csak szép tárgyakat dobnak.

Bot: általában külső programmal irányított roBOT karakterek, akik előre programozott cselekedetekkel farmolnak egy bizonyos területen. Büntetendő, ezért aki ilyet lát, jelentse!

BRB: "azonnal jövök", ha kis időre fel kell állnunk a gép elől, mondjuk 2-3 percre (be right back)

Buff: Egy olyan (általában hosszabb távú) módosító képesség egy játékoson, vagy egy lényen, amely kedvezően befolyásolja (tápolja) annak valamely tulajdonságait/paramétereit.

Buffer: Olyan karakter, aki a partyban Buffokkal segíti csapattársait.

BB: elköszönés, (bye bye) vagy (be back) szituációtól függően.

Caster: Az a karakter, aki leginkább varázslatok használatával veszi ki a részét a harcból. pl.: mágusok

Critters: Azok az állatok, amelyek nem ütnek vissza, pl. a nyulak, vagy a rókák.

CC (Crowd Control): Olyan varázslatok, vagy képességek gyűjtőneve, melyek egy lényt, vagy másik játékost harc- vagy mozgásképtelenné tesznek egy időre. (ide tartozik például: Stun, Snear, Banish, Silence, Fear... )

DD(DamageDealer), vagyis a nagy sebzést bevinni képes karakter.

DK: Dragonknight, az ESO egyik karakterosztályának rövidítése

DMG: Sebződés, sebzés (damage).

DOT: Egy bizonyos időn keresztül sebző varázslatok (damage over time).

DPS: Egy másodperc alatt kifejtett sebzés (damage per second)

DPS: a DD kifejezés alternatívája, vagyis az általában csak sebzésre fókuszáló osztályok és karakterek elnevezése

De-Buff: A Buff ellentéte. Olyan módosító, ami gyengíti a célpontot valamely tulajdonságát.

Farm, Farming: magyarul "farmolni". Egy adott cselekvés újra és újra egy nyersanyag vagy tárgy miatt. Ez lehet mobok ölése, bányák folyamatosan kifosztása, bármi. A lényeg, hogy a cél érdekében ugyanazt a cselekvést végzed újra és újra.

GM: Játékmester (Game Master). Azok az alkalmazottak, akinek feladata a játékosok segítése.

GM: Játékosok alapította klán, céh, egyéb szervezett vezetője (Guild Master)

Grief, Griefer (vagy Scammer): Az a játékos, aki a játék különböző tulajdonságait mások átverésére, idegesítésére használja fel (pl. két azonos ikonnal rendelkező tárgyról a kevesebbet érőre azt mondja, hogy ő a nagyobbikat adja, és ha ezt a másik nem veszi észre, sok pénzt veszít). Elkerülni ezeket messzire, és persze jelenteni őket a GM-eknek.

Grind, Grinding: magyar "Grindelni". Egy adott területet megszállni nyersanyag vagy XP miatt, és ott gyilkolni a mobokat orrvérzésig. Hasonló, mint a Farmolás.

GtG: "mennem kell" kifejezés, ha az adott feladat közben valami közbejön, és ott kell hagyni a játékot. (Got to Go)

GtG: "készen vagyunk, csapassuk" kifejezés az előző "gtg" kifejezéssel könnyen összetéveszthető, mert ebben esetben a party vezetője jelzi mindenkinek, hogy kezdődik a harc, mindenki készen áll (Good to Go). Oda kell figyelni, hogy mikor melyik értelmezése van életben a gtg kifejezésnek!

Gz: "gratula" kifejezés röviden, ha esetleg valakinek szeretnénk elismerni a szerencséjét, teljesítményét, stb.

Healer: Olyan karakter, aki a gyógyító szerepét tölti be egy partyban.

HoT: Nem azonnali, hanem egy bizonyos idő alatt lecsengő, addig viszont folyamatosan gyógyító hatás (Heal over Time),

HP: Életpont, életerő, egészség (hit points).

Inc, Incoming: valami közeledik, és erre való figyelmeztetés. "Patrol inc" - közeleg az őrjárat, tessék figyelni! "Boss incomnig" - a boss következik, tessék figyelni! :)

Instance: A dungeon kifejezetten a saját csapatunk számára létrehozott másolata, melyet a játék akkor hoz létre, amikor a csapatunk belép a területre. Ebben a másolatban csapatod tagjain kívül nem találkozhatsz más játékosokkal, csak számotokra létezik. Ha egy másik csapat is belép a területre, a játék számukra újabb másolatot hoz létre.

Instancing: Kalandozás az előbb említett instance-okban. Magyarosan instázásnak szokták mondani.

Instant: azonnali hatás, az adott képesség használata után rögtön történik az, aminek jönnie kell. (instant heal - azonnal gyógyítás, instant attack - azonnali támadás)

INT: Intelligencia.

Inv (inventory): Az inventory rövidítése. Az inventori az a hely, ahol a karakterednél lévő tárgyakat tartod. (például: hátizsák)

Inv(invite): A meghívás rövidítése. "inv me pls!" Akkor használják, ha szeretnének csatlakozni egy csoportos eseményhez (Adventure zone, dungeon, party)

IRL: "a való életben" kifejezés rövidítése (In Real Life).

Kite, Kiting: Egy olyan harci stílus, amely során a játékos folyamatosan az ellenfél harci távolságán kívül marad - rendszerint azzal hogy kiszalad belőle - de mégis egyfolytában sérüléseket okoz az ellenfelének. (melee vs ranged)

KS: Gyiloklopás (KillSteal). Akkor mondják, ha egy kívülálló valaki megöl egy olyan lényt, amivel valaki(k) már jó ideje harcoltak. TESO esetén erre gondoltak a készítők, és mindenki részesül a zsákmányból, aki harcoltak vele. De itt is előfordulhat olyan eset, hogy mondjuk te harcolsz egy erős lénnyel, leütöd az életerejének 90%-át, mikor megöl a lény. Ekkor egy másik játékos, aki eddig csak nézte a harcot, de nem segített (,hogy nehogy megölje) látva, hogy fogytán a lény életereje, bevisz pár erős sebzést, és ugyanúgy részesül a lootból.

LFG: kb.: „Csapatot keresek.” (looking for group)

LF Tank, LF Healer, LF DPS/DD: Tank keresése, vagy Healer keresése, vagy DPS keresése a partyba

Log, Logging: Ki-, vagy belépni a játékba. (log off/ login).

LOL: Sok nevetés (Lots of Laugh) vagy hangos nevetés (Laughing out at Loudly). Ez a rövidítés arra utal, hogy valami igazán vicces. Más kinevetésekor is ezt szokták használni, ilyenkor negatív értelmű. Más verziói a "hehehehe", vagy a "hahahaha". A ROFL (Rolling on the Floor Laughing) rövidítést szintén LOL-hoz hasonló helyzetben használják.

LOS: Szó szerinti jelentése: a pillantás irányában (line of sight). Vannak képességek, amik csak akkor működnek, ha látod célpontot. Háttal állva nem használhatóak, illetve akkor sem, ha közted és a célpontod között valamilyen akadály van.

LOOT: A zsákmányt jelenti. Ha megölsz egy lényt, az dob néhány tárgyat, amit elvihetsz magaddal. A ládákból, urnákból begyűjthető zsákmányt is lootnak hívják.

Lootolás, lootolni: A zsákmány begyűjtésének folyamata.

LVL: Szint (level).

MMO: (Massively Multiplayer Online) Nagyszámú résztvevőnek szóló online akármi.

MMORPG: (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) Nagyszámú résztvevőnek szóló online szerepjáték.

MOB: lény, szörny.

Morph: Amikor egy képességet tovább fejlesztesz egy erősebb típusúra.

Mount: Jelentése: Hátas. Melynek segítségével a karaktered gyorsabban közlekedhet, vagy több cuccot cipelhet.

Newbie: Az új játékosokat jellemző kifejezés, de szokták azokra a játékosokra is mondani, akik nem túl jók. Bizonyos szövegkörnyezetben nagyon negatív értelmű szó.

Newb: A Newbie rövidítve.

N00b: Béna. Sértegetéskor használják.

NPC: Olyan karakter, amiket nem a játékos irányít (Non-Player Character).

Nuker: Olyan DamageDealer, vagyis nagy sebzést bevinni képes karakter, aki ezt távolból teszi, például mágus vagy íjász.

OOM: Elfogyott a magicka, tájékoztatása csapattagoknak, hogy nincs már magickád, így a játékos nem tud varázslatokat használni (különösen fontos gyógyítók esetében).

Party: Néhány játékos egy kis csoportja. A party tagjai úgy beszélgethetnek egymással, hogy azt a többi játékos nem látja. A partyba lévő tagok ugyanabba az instába kerülnek, ha bemennek egy dungeonba, azaz látják egymást. A party tagok részesülnek minden tag álltal leölt lény lootjából és megkapják az érte járó tapasztalat és bizalom pontokat. Egyes megbízások végrehajtása is gyorsabb lehet.

Patrol: őrjárat. Olyan ellenfelek, akik egy bizonyos útvonalon mozognak, és ha észreveszik a játékosokat, akkor azonnal támadnak, vagy rosszabb esetben riadóztatják a többi ellenfelet. Fontos, hogy ezeket szemmel kell tartani, és ha van rá lehetőség, vagy el kell kerülni őket, vagy az első között kell meghalniuk.

Pet: A játékos által irányított állat.

Pull, Pulling: a harc elkezdése, az első ütés vagy az első ellenfélre irányuló akció elindítása (az esetek 99%-ban a tank feladata)

Puller: Az a játékos, aki csalogatja, a partyhoz hozza az ellenfelet.

PvE (Player vs Environment/Enemies): Játékosok a környezet ellen. Harc a játékosok és a számítógép irányította ellenfelek között.

PvP (Player vs Player): A játékosok más játékosok ellen harcolnak.(Cyrodiil)

Raid: Egy olyan támadási forma, melyben a játékosok egy nagyobb csoportja egy területet támad le. Raid-nek hívják azt is, amikor több party ilyen csoportot formálva megpróbál legyőzni egy nagy szörnyet.

Res, Rez: Az újjászületés (resurrect) rövidítése. A "Res me pls" azt jelenti, hogy támassz fel kérlek, vagy élessz újra.

Respawn: A megölt lény újraszületése.

Sorc, Sorci: Az ESO egyik karakterosztályának rövidítése

SP: Spell power, varázserő.

SPI: Szellemiség (spirit).

STA: Állóképesség (stamina).

Stack: Halom, tárgyak egy bizonyos mennyisége, amelyek egy halomba rakhatók, ha csak egy helyet foglalnak el az inventory-ban.

STR: Erő (strength).

Synergy: Mikor az egyik karakter által használt képesség hatása során egy másik játékos is használ egy képességet, az valamilyen plusz képességet vagy hatást eredményez. Ezt nevezzük synergynek.

Tank: Olyan játékos karakter, aki sok sebzést eltud viselni. A tank feladata általában a legerősebb lény aggrózása, azaz magán tartása.

WTB: Venni szeretnék valamit (Want to Buy sg.) rövidítése.

WTS: Eladni szeretnék valamit (Want to Sell sg.) rövidítése.

WTT: eladni vagy elcserélni szeretnék valamit, mindegy, csak szabaduljak a tárgytól végre (Want to Trade)

XP vagy Exp: Tapasztalati pont.

Zerg: agyatlan rohanás egy nagyobb létszámú csapattal, taktika és vezetés nélkül, ütve, ölve, rombolva mindent ami útban van

A lista folyamatosan frissül
Észrevételek és javaslatok a FÓRUMBAN!

Megosztás

Tales of Tribute
ÚTMUTATÓ (ÚJ)
(készítette @Mahhdy)


Tales of Tribute
LEÍRÁS (ÚJ)
(készítette @drobova)

 

 


(magyar nyelvű The Elder Scrolls Online
leírások, ismertetők)

Cikkek archívum

Powered by mod LCA

Hírek és aktualitások a Facebookon

 

 

 

 


Az oldalon található cikkek, ismertetők © The Elder Scrolls HQ | www.elderscrolls.hu © gumininja HQ 2003 - 2022.
The Elder Scrolls Online © 2013 ZeniMax Media Inc | The Elder Scrolls(TM) © Bethesda Softworks LLC, a ZeniMax Media company.