Az már tudjuk, hogy a februárban érkező Homestead névre keresztelt frissítés lehetőséget ad mindenki számára, hogy aranyért vagy Crownért saját otthont, saját ingatlant szerezhessen. A közel 40 darabos kínálatban találhatunk egyszerű (és kicsi) kocsmai szobácskát ugyanúgy, mint emeletes családi házat, vagy többszintes, hatalmas kerttel rendelkező vidéki kastélyt. Már tudjuk azt is, hogy némelyiknek eléggé borsos ára van/lesz, de talán még pont időben adták közre ezeket az adatokat a fejlesztők ahhoz, hogy legyen ideje mindenkinek összegyűjteni azt a mennyiségű aranyat, amellyel megveheti majd álmai otthonát.

Arról viszont eddig nem nagyon ejtettünk még szót, hogy megvásárolt házakat hogyan tudjuk majd berendezni, honnan szerezhetünk bútorokat, dekorációs tárgyakat, trófeákat és egyéb díszeket, illetve hogyan is működik az ESO szakmákkal kapcsolatos újdonsága, a “bútorkészítés”. A lapozás után ezekről lesz szó.

A berendezéseket a következő módokon szerezhetjük be:

 • Luxuscikk árustól: Zanil Theran boltja csak hétvégén lesz nyitva Hollow Cityben (Coldharbour), és minden héten más és más terméket fog árulni.
 • Achievementekből: Egyes berendezési tárgyak csak bizonyos “kihívás” teljesítése után lesznek elérhetőek és megvásárolhatóak. Az árusok általában az adott zóna egyik nagyobb városában lopják a napot (ott is a italmérésekben, hol máshol), és olyan tárgyakat, bútorokat árulnak, amelyek kinézetre vagy tematikájukat tekintve kapcsolódnak az adott zónához. Nem lesznek olcsók, némelyik dekorációs tárgyért egy kisebb házikó árát is elkérhetik.


Az achievement vendor kínálata

 • Bútorboltból: az összes fővárosban lesz egy-egy kereskedő, akitől vehetünk alap felszerelésnek számító bútorokat, hogy mégis el tudjuk kezdeni valahol a dekorációt. A kínálatukban csak egyszerű, aránylag olcsó berendezési tárgyakat találunk, amelyek bárki számára azonnal elérhetőek lesznek.
 • A “Housing Editor” szerkesztőből: csak Crownért lehet vásárolni a szerkesztőből. Fontos tudni, hogy minden mással ellentétben, az így beszerzett tárgyakat nem lehet eladni, elcserélni, átadni, stb.
 • Undaunted Trófeák gyűjtésével: minden utolsó boss a veterán dungeonokban, Trialokban vagy Arénákban dobhat egy, az adott helyhez kapcsolódó  szobrot/trófeát - összesen 34 darab lesz -, amelyet aztán otthon kirakhatunk a falra, a vitrinbe, vagy akár az udvarra kerti törpének. A Trialok és az Arénák trófeái márványból készülnek, a veterán dungeonoké “csak” bronzból.
 • Horgászatból: néha hal helyett kifoghatunk óceánhoz és folyóhoz köthető dekorációs tárgyat. Természetesen mást találhatunk egy folyóparti horgász helyen, és mást az óceán partján pecázva.
 • Sötét Testvériségtől: megvan az esély arra, hogy a Céhben a szokásos, naponta kérhető felszerelési tárgyak mellé egy-egy, a szervezethez illő dekorációs tárgyat is szerezzünk.
 • Bútorasztalosnak felcsapva saját kezűleg készítve: Nos akkor erről most egy picit bővebben (az ESO teszt szerver tapasztalatai alapján)!

 

Tervrajzok:

Ahhoz, hogy bármilyen bútort, dekorációs tárgyat, díszt, stb. le tudjunk gyártani, szükségünk lesz egy tervrajzra. Minden szakmához egyedi tervrajzok tartoznak, amelyek elnevezése is különböző (lásd lentebb). Az egész rendszer ugyanúgy működik, mint a jelenlegi szakács szakma és az ahhoz tartozó ételek és italok receptjei, vagyis előbb találnunk kell egyet, majd meg kell tanulnunk és onnantól kezdve bármikor legyárthatjuk azt, ha rendelkezünk megfelelő mennyiségű nyersanyaggal és/vagy szakképzettséggel. Természetesen ahogy a kezünk közé kerül egy ilyen tervrajz, azonnal látni fogjuk, hogy melyik szakmával készíthető el, és milyen nyersanyagokra lesz szükségünk.

Ilyen tervrajzokat ládákból, hordókból, szekrényekből, tárolókból szerezhetünk (tele van velük Tamriel), de akár lophatunk NPC-ktől is (zsebmetszéssel vagy gyilkolással), vagy vehetünk más játékostól. Igen, a tervrajzok cserélhetőek, eladhatóak, vagyis ha olyat találunk, amelyet már ismerünk, akkor sem megy kárba a szerencse.

Fontos, hogy jelenlegi tudásunktól (adott szakma passzív skilljei számítanak itt is) és a rendelkezésre álló nyersanyagoktól függetlenül is meg tudjuk tanulni ezeket a terveket.


1. Találtunk egy redguard stílusjegyű fa kisszék tervrajzot...

 

Új alapanyagok:

Ha találtunk egy tervrajzot, akkor látni fogjuk, hogy az összetevők között a régi ismerős alapanyagok mellett eddig sosem látottak is feltűnnek, ugyanis a Homestead frissítéssel megérkezik egy rakás, a bútorok elkészítéséhez kapcsolódó új alapanyag a játékba. Ezeket a szokásos módon tudjuk majd beszerezni, vagyis a kovács szakmával gyártható bútorokhoz szükséges alapanyagokhoz bányászattal, alkímiával gyártható cuccokhoz növényszedéssel, stb. juthatunk majd hozzá.

Hozzá kell tenni, hogy a PTS-en rohangálva kb. 2 óra alatt jó, ha 10-10 új nyersanyag összejött, vagyis jelen állás szerint szükséges lesz némi türelem ahhoz, hogy minden számunkra tetsző bútort le tudjunk gyártani. Vagy, ha nincs türelem, akkor legyen sok pénz, mert ezen nyersanyagok szintén cserélhetőek, eladhatóak, átadhatóak.


2. ...amelyhez szükség volt 4 darab Heartwood-ra

 

 • Alchemy
  A tervrajz neve: Formula
  Új nyersanyag: Alchemical Resin (növények, gombák szüretelésével)
 • Blacksmithing
  A tervrajz neve: Diagram
  Új nyersanyag: Regulus (bányászat során eshet)
 • Clothing
  A tervrajz neve: Pattern
  Új nyersanyag: Bast és Clean Pelts (előző növényekből, utóbbi állatokból szerezhető)
 • Enchanting
  A tervrajz neve: Praxise
  Új nyersanyag: Mundane Rune (Rúnakövek összeszedésekor találhatunk ilyet is)
 • Provisioning
  A tervrajz neve: Design
  Új nyersanyag: Decorative Wax (hordók, zsákok, stb. - a szokásos konyhai nyersanyag lelőhelyekről)
 • Woodworking
  A tervrajz neve: Blueprint
  Új nyersanyag: Heartwood (favágás során)

 

Gyártás

Ha megvan az adott bútor elkészítéséhez szükséges összes nyersanyag és rendelkezünk megfelelő szakmai tudással (szakmai passzív skillek!), akkor irány a legközelebbi munkapad (annak megfelelően, hogy milyen szakmával készíthető el az a tárgy). Észre fogjuk venni, hogy a korábbi finomítás, fejlesztés, gyártás, lebontás és kutatás mellett megjelent egy új lehetőség, a bútorkészítés (Workshop) ikonja. Ide kattintva fogjuk megtalálni a már megtanult és általunk elkészíthető tervrajzokat. Nincs más dolgunk, mint kiválasztani az elkészítendő termék receptjét, és hajrá!


3. Majd elmentünk a munkapadhoz...

Lesznek olyan speciális tárgyak, amelyek elkészítéséhez több szakmához is értenünk kell, és lesznek olyanok is, amelyek elkészítéséhez nagyon ritka (vagy drága) nyersanyagokra lesz szükség.

Az elkészült tárgy az inventorynkba (leltár, hátizsák, zsebeink tartalma, stb. - ki hogy nevezi) kerül, ahol 1 bútor 1 darab helyet fog elfoglalni egészen addig, amíg fel nem használjuk, el nem adjuk vagy be nem rakjuk a bankba.

Fontos tudni, hogy a Crownért vetteken kívül majdnem az összes felhasználható berendezési tárgy szabadon cserélhető, eladható.


4. ...és legyártottuk a kisszéket

 

Lakberendezés

Ha megvettük az első lakásunkat, majd elkészítettünk legalább egy bútort, akkor nem maradt más, mint irány az ingatlan és tegyük le valahova. A Housing Editor névre keresztelt szerkesztővel tényleg bármit, bárhova elrakhatunk, lehetőségeinknek csak a képzeletünk szabhat határt, ezért már most ki lehet jelenteni, hogy az erre fogékonyak számára a szerkesztővel való szórakozás (értsd: a lakás berendezése és csinosítgatása) rengeteg órányi elfoglaltságot fog jelenteni.

A szerkesztőben külön kategóriákban és azon belül is speciális alkategóriákban fogjuk megtalálni az egyes felhasználható tárgyakat, köztük az előzőleg legyártott bútorunkat is (azokat mindig a Workshop menüben keressük majd).


5. Munka után édes a pihenés. Igen, a saját kezünk által készített kisszéken ülünk.
A gyertyát a házhoz szobához kaptuk :)

Ígéretet kaptunk arra a fejlesztőktől, hogy az összes bútornak lesz előnézeti (preview) lehetősége, vagyis a gyártás és felhasználás előtt megnézhetjük, hogy mekkora, milyen színű, hogy illik (vagy mennyire nem) a házunkba.

Megosztás

Tales of Tribute
ÚTMUTATÓ (ÚJ)
(készítette @Mahhdy)


Tales of Tribute
LEÍRÁS (ÚJ)
(készítette @drobova)

 

 


(magyar nyelvű The Elder Scrolls Online
leírások, ismertetők)

Cikkek archívum

Powered by mod LCA

Hírek és aktualitások a Facebookon

 

 

 

 


Az oldalon található cikkek, ismertetők © The Elder Scrolls HQ | www.elderscrolls.hu © gumininja HQ 2003 - 2022.
The Elder Scrolls Online © 2013 ZeniMax Media Inc | The Elder Scrolls(TM) © Bethesda Softworks LLC, a ZeniMax Media company.