A receptre mindenki kíváncsi, de az ESO-ban alapvetően nincs olyan módszer, amivel gyorsan és könnyen tudunk nagyon sok aranyat összeszedni. Vannak megoldások, de mindegyik módszerbe időt és energiát kell belefektetni. Szerencsére nem szükséges millió aranyakat összeszedni, hogy a játékos boldoguljon, ilyen szempontból a játék nagyon jól szerepel. Egy kimaxolt, nagyon drága felszereléshez is elég 500.000 arany, de általában ennek a feléből már simán meg tudunk mindent venni, amire szükségünk van. Kezdünk pár alapvető tippel, aztán végigvesszük az általánosnak mondható lehetőségeket. Legendákról és kivételes esetekről nem írunk, mert a játékosok 99%-a nem fog találkozni vele.

Mint minden játékban, az ESO-ban is fontos, hogyan bánunk a pénzzel, illetve az, hogyan tudjuk felhizlalni bankszámlánkat.

Általános tippek:

 • Veterán szintig páncélt javítani nem érdemes, potyog annyi, hogy tudod cserélni, legfeljebb akkor javíts, ha elakadsz a játékban
 • Veterán 1-5-10-es szinten érdemes craftolt setet készíteni magadnak, abból, amit a fejlődés során összeszedtél
 • Soulgem-et soha ne vegyél, csak ha vész van, vedd meg üresen, töltsd fel
 • Fejlődés alatt a sima fehér-zöld lootokat el lehet adni, vagy lebontani, szakmát fejleszteni. A kék és lila loot-okat inkább bontsátok, ha nem hordod, mivel a kapott festékek néha többet érnek, mint ha eladnád
 • Vendor-nál csak akkor vegyél felszerelést, ha nincs más mód, inkább gyártsd le magadnak, vagy kérj meg valakit
 • A szakmák közül érdemes 2-3-at kihúzni (amivel tudsz fegyvert és páncélt készíteni magadnak)
 • A Hirelings-ek legyenek kihúzva a szakmáknál
 • Magasabb szinten érdemes azokat az alapanyagokat gyűjteni, ami a sokak által alkalmazott potionok és kajákhoz szükségesek, ha tudod le is gyárthatod és árulhatod (kaja és pia mindig fogy a trialokban és dungeonokban, ezekre mindig lesz vevő)
 • A dungeon-okban szedd össze a rúnákat a lilának és a sárgának van értéke
 • Heavy Stack, polcok, ládák, fiókok, nyitogasd őket, eshet értékes stíluskönyv
 • A lopkodás bűn, de sok esetben kifizetődő, meggazdagodni gyorsan nem fogtok belőle, de némi kápé kijön belőle és még szórakoztató is lehet
 • Dwemer bányákban nyiss ki mindent, mert eshet sokat érő Dwemer stíluslap
 • Ritka alapanyagokért farmold le Craglorn-t, aztán az értékes cuccokat árusítsd ki, vagy gyártsd belőle valamit
 • A nagy kereskedőguildek polcain látod minek van értéke és minek nincs, ennek függvényében el lehet sajátítani mi az ami bontható és mi az ami kiárulandó (potion, kaja, néhány set, szakmákhoz lila és sárga festékek (minőségjavító), stíluskönyveknek mindig van értéke)
 • PvP zónákban vannak kisebb publik dungeonok, amelyeket körbe lehet farmolni rúnákért. Mire körbeérsz, már vissza is rakja random a játék. A lila és sárga rúnák értékesek.
 • A lila és sárga enchantolt Glypht-ek értékesek, érdemes a szakmával foglalkozni
 • Csatlakozz jó és aktív kereskedőguildekhez, a rooster fülön látod mennyi ember van benne és mennyi aktív, mennyi áru van bent, sokszor a chat-en reklámozzák is, illetve meghívásos alapon is működhet. Csatlakozz legalább 2-höz.
 • Tegyél fel addon-t, amivel látod, a cuccok mennyit érnek: Master Merchant
 • Mivel a szakmákhoz sok hely is kell, érdemes pár bankos karit csinálni, felhúzni 3*10 slottal az inventory-ját, így +80 helyed keletkezik

Mire kell a sok arany?

A Ride skill húzása nem kerül sokba, a Soulgemet dobják a boss-ok, ha nincs, töltesz magadnak, a szerzett cuccok bontásából alapanyag is van, a ruha javítása meg kibírható. Ezért sok arany általában csak akkor kell, ha olyan Endgame felszerelést szeretnél magadnak, ami Alliance Pont-os (PvP pont) konténerből esik, vagy ritkán potyogó, nem boundos set item. Sok esetben egyszerűbb megvenni a set darabokat, mint kifarmolni, így ezekre sokan költeni fogtok, ha egy normális maxos karaktert szeretnétek. Az értékes vásárolható set darabok 30-50 ezer arany körül (Martial Knowledge), a ritkábbak, divatosabbak 100 ezer arany körül (Morag Tong) mozognak. Ezen kívül legfeljebb a páncélba és a fegyverekbe való lila, sárga Enchant glyph-tekre fogtok költeni. Útmutatóban megtalálható pár endgame gear!

A takarékoskodó és kevesebb játékidővel gazdálkodó játékosoknak melegen ajánlott, hogy gyártsanak maguknak a felszereléseket, max a glypht-eket érdemes venni. A magickás set-ek egy része Torug's, Seducer, Magnus' Gift Set-el, a staminások Hunding's Rage és Ashen set kombóval fognak boldogulni. Tankoknak meg ott van a Hist Bark set, ami szintén gyártható. Max szintig kékig elég húzni őket. Lila és sárga színezőt ne használjátok el, csak max szintű set darabokhoz.

Ezek után nem maradt más, mint leírni a különböző arany keresési módszereket, kategóriákra bontva:

Az Endgame PVE farmer játékos:

Aki ebbe a kategóriába tartozik, annak nincs más dolga, mint DSA veteránt (Healer cuccok), Sanctum (Dreugh King, Skirmisher's) és AA, HelRa (Silks of the Sun, Warlock) trial-okat tolni. Nem árt hozzá egy guild, ha nincs, zónán mindig keresnek embereket ezekhez a tartalmakhoz. Ezekről a helyekről esnek olyan Set darabok, amelyek jó pénzért eladhatóak, a boundosak közül meg sok Endgame buildhez is kell.

A PVP AP farmer játékos:

Azok akik megrögzött PvP játékosok, azok sincsenek nagy bajban, mivel AP pontból vásárolható V14-es konténer, amiből kisebb szerencsével eshet Morag Tong, és egyéb értékes set item. A Cryodiil Light gyűrűért, ami megvehető és nem boundos jelenleg minimum 100.000 aranyat adnak.

A gyűjtögető és gyártó játékos:

Érdemes rámenni a Potion, Food, Enchant részekre, mivel ezeket vásárolják rendszeresen. A v10-es kaják és italok, valamint lila és sárga enchant glyphtek árulhatóak minden mennyiségben. Ezen kívül érdemes Upper Craglorn területének node-jait lefarmolni, valamint a napi szakma küldiket (térkép esik, ahol esély van a kőre) megcsinálni, mivel eshet Nirncrux kő, ami kell a Nirnhoned trait-es cuccokhoz. Ez a trait most elengedhetetlen a PvP területen és a Trial-ok hard módjain. A sárga színezőknek is van értéke, főleg a woodworking-hez szükséges sárga színező ára magas.

A grindelő játékos:

Furcsa, de csak a sima grindelésből is össze lehet kalapálni némi aranyat. Egy üres inventory (kb 120 üres slot) megtelik 1 óra grind alatt. A cuccokat eladva, 7000-8000 ezer aranyat simán össze lehet ütni. Ha már grind, érdemes állatokat, mivel a bőröket finomítva még színezőt is kaphatunk. Ha dungeon-ban farmoltok, akkor érdemes a heavy sack-et, a rúnákat felszedni, valamint a ládákat kinyitni, mivel v14 Martial Cuccok eshetnek, amelyek 20+ ezerét mennek a piacon.

Kevés játékidővel rendelkező játékosok:

Akik heti pár órával rendelkeznek, azoknak sose lesz sok pénze, de talán lesz annyi, hogy a ruháikat felhozzák egy megfelelő szintre. Napi craft küldetéseket percek alatt le lehet tolni, illetve érdemes talán valamelyik v10-es kaja, vagy potion-hoz szükséges alapanyagokra rámenni, gyártani belőle és eladni. Egy jó csapattal veterán DSA, vagy Sanctum is opció, mert másfél óra alatt megvan és lehetnek értékes loot-ok, de inkább a gyártást-eladást ajánlanám.

Cuccok eladása:

 • Nagy kereskedő guildeket kell keresni és oda belépést szerezni. Szoktak hirdetni, vagy ajánlással lehet bekerülni, pl House of Zar, Casa de akármi :)
 • Központi területek zóna chat-jén is lehet hirdetni: napi dungeon zóna, Craglorn

 

Sok sikert és aranyat Mindenkinek. :)

Megosztás

 

Készülőben lévő DLC-k
és nagyobb változások:

 

ESO: Blackwood
Chapter/kiegészítő
(2021. június)

 

 


(magyar nyelvű The Elder Scrolls Online
leírások, ismertetők)

Cikkek archívum

Powered by mod LCA

Hírek és aktualitások a Facebookon

Hasznos oldalak

 

 

 

 


Az oldalon található cikkek, ismertetők © The Elder Scrolls HQ | www.elderscrolls.hu © gumininja HQ 2005 - 2015.
The Elder Scrolls Online © 2013 ZeniMax Media Inc | The Elder Scrolls(TM) © Bethesda Softworks LLC, a ZeniMax Media company.